Wolność rodziców do wychowania religijnego i moralnego dzieci zgodnie z ich przekonaniami - Misztal, Henryk (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Prawo w tym zakresie reguluje wspomnianą wolność w wielu aktach prawa międzynarodowego i polskiego zwłaszcza promulgowanego po 1989r. w tzw. ustawach majowych, Konstytucji RP z 1997 r. i Konkordat z 1993 r. Na podstawie analizy tych aktów wynika, że prawo międzynarodowe i polskie stwarzają warunki realizacji wolności religijnej w omawianym przedmiocie przez rodziców i prawnych opiekunów niezależnie od ich przynależności do określonego Kościoła lub związku wyznaniowego.