Egzekucja sądowa w okresie Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego - Owsianka, Marcin (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
W niniejszym opracowaniu podjęta została próba przeanalizowania postępowania egzekucyjnego w okresie Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Zwrócona została również uwaga na znaczenie egzekucji z ruchomości oraz nieruchomości a także specyfikę funkcjonowania organów egzekucyjnych.