Administrative Law and International Law. An Attempt at Systematics - Tyrawa, Dominik (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Prezentowane opracowanie jest próbą usystematyzowania zależności zachodzących pomiędzy prawem administracyjnym i prawem międzynarodowym. Zależności te mają swoje źródła w systematyce konstytucyjnej. Ponadto idea źródeł prawa wiąże te dwa pojęcia. Dodatkowo prawo międzynarodowe potrafi być inspiracją i źródłem prawa administracyjnego, a także prawo administracyjne potrafi być inspiracją i źródłem prawa międzynarodowego. Wskazane rozważania oparte zostały o zróżnicowane poglądy polskiej nauki prawa międzynarodowego, konstytucyjnego i administracyjnego oraz o poglądy wyrażane w opracowaniach ogólnoświatowych.