Glosa do uchwały Sądu Najwyższego z 25 listopada 2011 roku, III CZP 76/11 - Główka, Joanna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Prezentowana uchwała SN dotyczy problematyki wyboru organu zarządzającego w banku spółdzielczym spośród członków jego rady nadzorczej do czasowego pełnienia funkcji prezesa i członków zarządu tego banku, z pominięciem uzyskania zgody Komisji Nadzoru Finansowego. Kontrowersje w doktrynie wzbudziło stanowisko Sądu Najwyższego, który przyznał bankowi możliwość powołania prezesa banku spółdzielczego bez możliwości wcześniejszego uzyskania zgody KNF, co prawda jedynie do czasowego pełnienia tej funkcji i bez możliwości wnoszenia o powołanie pozostałych członków zarządu. W uzasadnieniu judykatu SN podkreślił spółdzielczy charakter banku i wskazał, że reżim szczególny w zaistniałych okolicznościach może być zastosowany tylko wówczas, gdy występuje sytuacja wyjątkowa, określona w art. 56 ust. 1 zadanie trzecie (tj. „w razie konieczności”).