A Critical Analysis of the Japanese Approach to Management Philosophy - Picken, Stuart D. B. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Główny cel artykułu ma wyjaśnić podstawowy zakres określający cechy japońskiego zarządzania w porównawczej perspektywie. Aby rozumieć określające cechy japońskiego zarządzania będzie tu na pewno pomocne przytoczenie podstawowego zarysu jego struktury hierarchicznej. Druga część niniejszego opracowania jest tematyka świadomości społecznej odpowiedzialności w japońskim zarządzaniu. Zarządzanie korporacjami wskutek tego może być postrzegane jako jeden aspekt kierowania społeczeństwem. Ci najbardziej krytyczni wobec Japonii, albo najbardziej cyniczny, zwykle sprzeczają się i wychodzą z ukrytego założenia modelu globalnej gospodarki, w którym, obecnie, Japonia jest odmieńcem. Modele globalnej gospodarki przekonywają w Zachodnich szkołach biznesu ale, niestety, czasami nie sprawdzają się w świecie realnym, szczególnie azjatyckim świecie. To samo może być powiedziane o teoriach zarządzania.