Cywilno-prawna ochrona uczuć religijnych - Łasocha, Diana (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Uczucia religijne należą do katalogu dóbr osobistych. O dobrach osobistych mówi artykuł 23 kodeksu cywilnego. W artykule omówione zostało pojęcie dóbr osobistych, kategorie jakimi należy się kierować przy badaniu czy doszło do naruszenia dóbr osobistych. Zasygnalizowana została również kwestia odpowiedzialności za naruszenie dóbr osobistych.