Udział Rzecznika Praw Dziecka w postępowaniu kasacyjnym - Gil, Damian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Udział Rzecznika Praw Dziecka w postępowaniu kasacyjnym wiąże się ściśle z naruszeniem praw dziecka. Ta nowa regulacja kodeksu postępowania karnego zasługuje na zauważenie. Pozycja ustrojowa Rzecznika Praw Dziecka i jego ograniczona rola w postępowaniu karnym zostały omówione w związku z trudnym położeniem małoletniego pokrzywdzonego przestępstwem. Wykładnia dodanego przepisu niestety budzi poważne zastrzeżenia.