Wpływ separacji na sytuację rodzinną i społeczną małżonków - Jakieła, Agata (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Wpływ separacji na sytuację rodzinną i społeczną małżonków to artykuł w którym podejmuje się kwestie związane z relacjami jakie powstają miedzy małżonkami na skutek zaistnienia między nimi separacji. Separacja nie rodzi identycznych konsekwencji jak orzeczenie rozwodu. Jest to związane przede wszystkich z rozpadem pożycia małżeńskiego, który odmiennie od rozwodu posiada cechę zupełności, natomiast nie posiada cechy trwałości. Dlatego też małżonkowie winni służyć sobie wzajemną pomocą i wsparciem zwłaszcza w obszarze rodziny, którą wspólnie założyli. W artykule również poruszona została materia związana z zasadą wierności małżeńskiej. Drugie zagadnienie związane z separacją małżeńską dotyczy jej wpływu na wspólne dzieci. Wpływ separacji rodziców na dziecko został ukazany przez kryterium wieku dziecka. W zależności od wieku dziecka, jego spojrzenie na rozłączenie rodziców przybiera odmienną postać.