Modyfikacja władzy rodzicielskiej w postaci jej sądowego ograniczenia - Chajnowska, Aneta (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Artykuł omawia problematykę ograniczenia władzy rodzicielskiej. Ograniczenie władzy rodzicielskiej jest jednym ze sposobów kontroli prowadzonej przez sąd, w aspekcie jej wykonywania przez rodziców. Ingerencja sądu w formie ograniczenia przyjmuje postać odjęcia rodzicom czy jednemu rodzicowi któregoś z atrybutów władzy rodzicielskiej. W artykule analizie poddane zostały środki ograniczenia władzy rodzicielskiej, przewidziane w obecnie obowiązującym Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Przedstawienie zarządzeń sądu odnośnie ograniczenia władzy rodzicielskiej ma na celu wskazania podstaw prawnych i okoliczności ich wydania, jak również konsekwencji w oparciu o regulacje Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego i ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich.