Kryminologiczne aspekty subkultur stadionowych - Dąbrowski, Artur Aleksander (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Problem chuligaństwa stadionowego nakazuje postawienie pytań o sprawców czynów zabronionych popełnianych na stadionie i w jego obrębie, o sposób ich działania oraz metody przeciwdziałania tego typu patologiom. Niniejsza praca służy unaocznieniu problematyki działań przestępnych subkultur kibicowskich. Autor wyjaśnia pojęcie subkultury stadionowej, przedstawia kryminologiczny portret pseudokibica oraz sposoby jego działania. Uwagę swą skupia również na etiologii chuligaństwa stadionowego, a także działaniach mających na celu jego zapobieganie.