Zarządzanie drogami wewnętrznymi - Kaczorkiewicz, Dorota (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Drogi osiedlowe należą zgodnie z ustawą o drogach publicznych do dróg wewnętrznych. Powstaje ich coraz więcej, szczególnie na nowobudowanych osiedlach. Drogi takie wymagają zagospodarowania, jak też utrzymywania w sposób zapewniający na nich bezpieczny ruch. Związane jest to z ponoszeniem kosztów i podejmowaniem różnorodnych decyzji. Współwłasność terenów, na których usytuowane są takie drogi nastręczać może wiele trudności w ich zarządzaniu. Właściciele terenu, na którym urządzona jest droga wewnętrzna, mogą sami wykonywać zarząd, mogą powierzyć go innemu podmiotowi, czy też ubiegać się o wyznaczenie zarządcy przez sąd. Zwracać przy tym powinni uwagę na to czy działania te należą do czynności zwykłego zarządu, czy też nie, bowiem od tego zależy ich skuteczność. Ustawa nie przesądza o tym, które działania kwalifikuje się do czynności zwykłego zarządu, a które do czynności przekraczających zwykły zarząd. Pomocne są w tym zakresie wypowiedzi doktryny jak i orzecznictwo.