Ochrona godności osoby ludzkiej w związku z jej zatrzymaniem przez Policję - wybrane aspekty - Bielecki, Marek (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Przedmiotem niniejszego opracowania, jest ukazanie wybranych rozwiązań normatywnych odnoszących się do czynności Policji związanych z zatrzymaniem osoby, które charakteryzują się dbałością o poszanowanie godności człowieka, niezależnie od tego czy jest sprawcą, świadkiem, osobą podejrzaną czy skazanym za dokonanie danego czynu. Godność ludzką pojmuje się tu jako przyrodzoną wartość człowieka, wypływającą z jego natury, o trwałym charakterze, dającą mu możliwość racjonalnego korzystania z własnych praw w sposób nieograniczający uprawnień innych osób. Autor realizuje powyższy cel w dwóch częściach. W pierwszej przedstawia rozważania na temat istoty godności osoby ludzkiej. W drugiej koncentruje uwagę na obowiązujących regulacjach dotyczących działania Policji.