The Impact of the Economic Crisis on the Choice of the Form of Conducting an Economic Activity in Poland in the Years 2008-2012 - Tokarska, Dorota (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Artykuł ma na celu przeanalizowanie zmian ilości spółek w latach 2008-2012 z uwzględnieniem podziału na spółkę cywilną i spółki handlowe. Analiza obejmuje zarówno dane ogółem jak i ilość noworejestrowanych i wyrejestrowywanych spółek w podanych latach. Na uwagę zasługuje fakt, że czas kryzysu był czasem korzystnym dla ilości spółek handlowych działających na polskim rynku, ze szczególnym uwzględnieniem zwiększonego zainteresowania spółkami komandytowymi i komandytowo-akcyjnymi. W roku 2008 i 2009 ilość spółek handlowych nie tylko nie zmalała, ale wzrosła i ta tendencja nadal się utrzymuje.