Informacja publiczna w świetle prawa - Żak, Dariusz G. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Dzisiejszy świat oparty jest na informacji. To dzięki niej możemy świadomie funkcjonować na wielu płaszczyznach życia. Dlatego też autor artykułu próbuje pokazać nam, jak ważny jest dostęp do informacji, zwłaszcza do informacji publicznej w świetle prawa. Porusza on m.in. takie zagadnienia, jak prawo do informacji publicznej, funkcjonariusz publiczny oraz ograniczenia w dostępie do informacji publicznej. Autor wyraża pogląd, iż każdy obywatel Polski powinien korzystać z danego mu prawa do informacji.