Wpływ sieci recyklingu samochodów wycofanych z eksploatacji na środowisko naturalne - Zadworny, Waldemar (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W artykule dokonano oceny wpływu sieci recyklingu samochodów wycofanych z użytku na środowisko naturalne. Przeprowadzone badania empiryczne dowiodły, że im więcej samochodów wycofanych z eksploatacji (SWE) zostanie zagospodarowanych w oficjalnej sieci recyklingu, tym mniejszy wpływ SWE wywierają na degradację środowiska naturalnego w ramach analizowanych kategorii oddziaływań (wpływ na zdrowie ludzkie, wpływ na stan ekosystemu, wpływ na wyczerpywanie zasobów). Dlatego też bardzo ważnym aspektem prawidłowego funkcjonowania i rozwoju sieci jest wyeliminowanie wszystkich podmiotów funkcjonujących poza oficjalnym systemem (eliminacja demontażu w „szarej strefie”), a których działalność odbija się negatywnie na rentowności podmiotów właściwej sieci oraz przyczynia się do pogorszenia stanu środowiska naturalnego.