Analiza wymiarów - podstawą weryfikacji formalnej modeli ekonometrycznych - Rosłanowska-Plichcińska, Krystyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W artykule przedstawiono, czym jest analiza wymiarów w budowie wszelkiego rodzaju modeli matematycznych i stan jej zastosowania w budowie modeli ekonometrycznych. Podano definicję wymiaru i zakres dopuszczalnych działań na wymiarach, w świetle logiki modelowanych procesów realnych. Omówiono na wybranych przykładach (z dostępnych podręczników akademickich w zakresie ekonometrii) postępowanie zwane analizą wymiarową.