Model strategii zarządzania jednostkami samorządu terytorialnego w ujęciu zarządzania wiedzą w sieciach, komunikacji i informatyzacji gminy - Sabat, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Badania poziomu partycypacji i komunikacji społecznej w jednostkach samorządu terytorialnego w perspektywie poziomu jakości wykonywania usług publicznych dowiodły konieczność opracowania modelu strategii rozwoju i zarządzania w JST. Właściwe kształtowanie rozwoju gmin sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości w środowisku lokalnym i podnosi konkurencyjność. Opracowany model strategii przedstawia szereg czynników i procesów, niezbędnych do uwzględnienia podczas jej formułowania. Kształtowanie kapitału społecznego i budowa systemu kreującego rozwój społeczeństwa obywatelskiego, partycypującego w poszczególnych decyzjach rad gmin determinuje rozwój regionu.