Protection of the press title within the Polish unfair competition law - Tylec, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Artykuł dotyczy problematyki ochrony prawnej tytułu utworu z punktu widzenia polskiego prawa zwalczania nieuczciwej konkurencji. Nazwy utworów a w tym m. in. Ich tytuły pełnią w obrocie handlowym wiele ważnych funkcji. Tytuły prasowe służą przede wszystkim do odróżniania utworów. Jednak powszechnie wiadomo, że znany i popularny tytuł ma siłę przyciągania klienteli, posiada więc określoną wartość rynkową zasługującą na ochronę prawną. Analiza regulacji pranych prowadzi do wniosku, iż ochrona tytułu może być realizowana w różnych okolicznościach przez różnego rodzaju regulacje prawne m. in. prawo autorskie, prawo cywilne, czy też prawo własności przemysłowej. Pośród tych regulacji szczególne znaczenie praktyczne dla ochrony dobra jakim jest tytuł posiada jednak ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.