Prawne aspekty pojęcia „rodzina rolnicza” - Uranowska, Beata (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Celem artykułu jest uściślenie pojęcia „rodzina rolnicza” w oparciu o przepisy ustawodawstwa wspólnotowego i polskiego. Szczególną uwagę zwrócono na różne koncepcje pojęcia „rodzina”, która stanowi element wyjścia do próby zdefiniowania „rodziny rolniczej” jako grupy osób związanych ze sobą m.in. wspólnotą gospodarczo-terytorialną oraz połączonych jednością pochodzenia.