Ubezpieczenia direct na podstawie wyników badań - Przybytniowski , Jarosław W. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Istotą opracowania było badanie uwarunkowań funkcjonowania Internetu i telefonu w ubezpieczeniach direct i odpowiedzi na pytanie związane z kierunkiem jego dalszego rozwoju. Na dzień dzisiejszy i prawdopodobnie na najbliższe lata, rynek polski nadal będzie obsługiwany przez tradycyjny kanał dystrybucji – agentów ubezpieczeniowych coraz częściej wykorzystujących Internetu i telefonu jako środek komunikacji i marketingu w obsłudze swoich klientów.