Trzeci Pakiet Energetyczny - szansa na uniknięcie kolejnego kryzysu gazowego? - Olejarz, Lucyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Gaz ziemny jest jednym z kluczowych źródeł energii w krajach Unii Europejskiej. Mieszkańcy Unii są zależni w około 70% od gazu importowanego z krajów trzecich. Dlatego tak ważna jest wspólna polityka bezpieczeństwa gazowego w Europie. Wnioski wyciągnięte z kryzysu gazowego na początku 2009 roku przyspieszyły prace nad wprowadzeniem Trzeciego Pakietu Liberalizacyjnego. W tej pracy autor skupia się na krytycznej analizie Rozporządzenia 713/20098 ustanawiającego Agencję ds. Spraw Współpracy Regulacji Energetyki, Rozporządzenia 715/20099 w sprawie warunków dostępu do sieci przesyłowych gazu ziemnego a także Dyrektywy 2009/7310 dotyczącej wspólnych zasad rynku wewnętrznego gazu ziemnego na tle nowych regulacji Traktatu Lizbońskiego wprowadzających europejską solidarność energetyczną. Autorka oceniła w jakiej mierze nowe regulacje wzmocnią bezpieczeństwo gazowe w Europie.