Zapis windykacyjny - sposób na krótsze postępowanie spadkowe - Sidorska, Karolina (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W artykule przedstawiono ogólną problematykę zapisu windykacyjnego, jego przed miot, istotę, ale także pochylono się nad znaczeniem tejże instytucji dla polskiego prawa spadkowego. Zapis ten rozszerzył swobodę testowania, bowiem spadkodawca może rozrządzić w testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego poszczególnymi składnikami spadku na rzecz konkretnych osób. Zapisobierca windykacyjny dziedziczy już w chwili otwarcia spadku, przez co unika długiego postępowania sądowego.