Funkcjonowanie funduszu poręczeniowego - Maciąg, Rafał (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Niniejszy artykuł jest oparty na założeniu wyjaśnienia na czym polega funkcjonowanie na rynku niebankowych instytucji finansowych, którymi są fundusze poręczeniowe. Przedstawiona będzie wewnętrzna struktura organizacyjna oraz zasady działania „typowego" polskiego funduszu poręczeniowego. Ich rola w warunkach polskiej gospodarki rynkowej jest nie do przecenienia. Fundusze poręczeniowe są bowiem prawnym instrumentem wspierania mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw poprzez stwarzanie możliwości skorzystania z kredytu bankowego. Warto pamiętać, że to właśnie sektor wymienionych grup przedsiębiorców jest „motorem napędowym” gospodarki całego państwa.