Aspekty kolizyjnoprawne transgranicznego łączenia się spółek - Okoń, Szymon (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Międzynarodowa współpraca przedsiębiorstw spowodowała, że konieczne stało się stworzenie ram prawnych umożliwiających koncentrację gospodarczą. Przełomowym momentem dla funkcjonowania jednolitego rynku Unii Europejskiej było przyjęcie dyrektywy 2005/56/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z 26 października 2006 r. w sprawie transgranicznego łączenia się spółek kapitałowych (Dziesiąta Dyrektywa). Wprowadziła ona stosunkowo efektywną metodę restrukturyzacji przedsiębiorstwa, która stopniowo przyczyniać się ma do wzmocnienia rynku wewnętrznego. Celem niniejszego artykułu jest w analiza aspektów kolizyjnoprawnych związanych z transgranicznym łączeniem się spółek oraz ocena norm kolizyjnych wprowadzonych w ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe. W tym przedmiocie powstają wątpliwości czy przepisy te realizują podstawowe założenia Dziesiątej Dyrektywy, w szczególności wprowadzonej przez nią specyficznej procedury oraz mechanizmów dotyczących transgranicznego łączenia się spółek.