Wpływ dokładności sprzętowej implementacji sieci Hopfielda na jakość rozwiązań dla problemu komiwojażera - Nagórny, Zbigniew (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Celem pracy było zbadanie wpływu dokładności sprzętowej implementacji sieci Hopfielda na jakość rozwiązań dla problemu komiwojażera. W pracy zbadano wpływ 8-bitowej dokładności sprzętowej realizacji wag, funkcji aktywacji oraz zewnętrznych sygnałów wejściowych neuronów, na jakość otrzymywanych rozwiązań dla 100 losowo wygenerowanych przykładów problemu komiwojażera o liczbie miast równej 10. Otrzymane wyniki wskazują, że sprzętowa realizacja sieci Hopfielda z dokładnością 8-bitową pozwala na otrzymywanie zadowalających rozwiązań dla problemu komiwojażera. Zastosowanie sprzętowej implementacji sieci umożliwiłoby znaczne skrócenie czasu potrzebnego na znalezienie rozwiązania problemu kombinatorycznego, w porównaniu do metod wykorzystujących komputery oparte na architekturze von Neumanna.