Monitoring i zarządzanie odpadami azbestowymi w zrównoważonym rozwoju miasta Lublina - Giordano, Klaudia; Zadworny, Waldemar (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Artykuł przedstawia system krajowy (Polska) i lokalny (Lublin) zarządzania oraz monitoringu odpadami azbestowymi. Prezentuje instrumenty prawne i finansowe realizacji systemu. Charakteryzuje skutki zdrowotne ekspozycji na azbest. Wskazuje potencjalne możliwości usprawnienia działań na rzecz tempa wzrostu unieszkodliwiania odpadów azbestowych, które zgodnie z wytycznymi prawa musi zakończyć się w 2032 roku.