Czynniki rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie miasta i powiatu piaseczyńskiego - Jaroszyńska, Monika (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Referat będzie poświęcony omówieniu działalności przedsiębiorstw w mieście i rejonie Piaseczna. Zdiagnozuję obecną sytuację na rynku przedsiębiorstw w Piasecznie. Następnie omówię wszystkie czynniki wpływające na działalność firm. W referacie określono rolę samorządu gminnego w rozwoju przedsiębiorczości. Ponadto przedstawiono, w jaki sposób gmina oddziałuje na lokalne zjawiska gospodarcze. W referacie przedstawiam wyniki ankiet skierowanej do przedsiębiorców. W badaniu poddano ocenie znaczenie poszczególnych czynników rozwoju przedsiębiorstw. Przedstawię również wyniki ankiet, które przeprowadzę wśród swoich uczniów szkoły średniej, którzy wypowiedzą się na temat obecnej sytuacji funkcjonowania firm w rejonie piaseczyńskim. Na zakończenie dokonam podsumowania.