Przestępstwo znęcania się, którego skutkiem jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie. Analiza akt sądowych - Gądzik, Zuzanna Barbara (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Przedmiotem artykułu jest przestępstwo znęcania się, którego skutkiem jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie (art. 207 § 3 Kodeksu karnego). Treść artykułu opiera się nie tylko na analizie teoretycznej znamion przestępstwa, informacjach z zakresu kryminologii, ale zawiera przede wszystkim wyniki przeprowadzonych badań nad okolicznościami popełnienia omawianego czynu i sposobem wymiaru kary. Badania prowadzone były na podstawie akt sądowych sądów rejonowych w Lublinie i Katowicach. Obejmują one okres 10 lat (2000 - 2009). Artykuł zawiera ponadto porównanie danych zebranych na podstawie powyższej oraz ich zestawienie z informacjami o zasięgu ogólnopolskim.