Kontratypy prawa do życia w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka - Kalita, Tomasz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
W niniejszym artykule omówiony został zakaz pozbawienia życia człowieka, ze szczególnym zwróceniem uwagi na kontratypy prawa do życia uregulowane w art. 2 ust. 2 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka obejmujące takie sytuacje jak: obrona jakiejkolwiek osoby przed bezprawną przemocą, wykonanie zgodnego z prawem zatrzymania lub uniemożliwienia ucieczki osobie pozbawionej wolności zgodnie z prawem, czy też działania podjęte zgodnie z prawem w celu stłumienia zamieszek lub powstania. Wskazane powyżej zagadnienia zostały wzbogacone o orzecznictwo Europejskiej Komisji Praw Człowieka i Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Wyroki organów strasburskich, które zostały uwzględnione w niniejszym rozdziale pozwoliły na wnikliwą analizę przedstawionego tematu.