Istota państwa prawa - Resztak, Ilona (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Niniejszy artykuł przedstawia charakterystykę pojęcia państwa prawnego, a także koncepcję materialnego oraz formalnego państwa prawnego. Normy prawa w generalny sposób wskazują, jak powinna wyglądać działalność państwa. Stanowią także granice działalności państwa. Prawo pomimo tego, że jest ustalane przez państwo, jest także jego samoograniczeniem, prawo takie rządzi państwem.