Legalność testów penetracyjnych w świetle art. 269b Kodeksu karnego - Miszczyk, Maciej (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Art. 169b Kodeksu karnego kryminalizuje produkcję, dystrybucję i pozyskiwanie złośliwych programów i urządzeń (definiowanych jako programy i urządzenia przystosowane do popełniania jednego lub więcej z enumerowanych przestępstw). Nie rozstrzyga on jednak, co do możliwego zgodnego z prawem użycia takich programów i urządzeń. Artykuł jest próbą wywnioskowania statusu prawnego jednego z takich zastosowań – metody testowania bezpieczeństwa komputerowego znanej jako test penetracyjny – zarówno przez badanie kontratypów, jak i językową i funkcjonalną wykładnię prawa. Oprócz tego, w artykule znajdują się propozycje de lege ferenda zmierzające do ujednoznacznienia problemu poprzez zmianę art. 169b.