Geneza nieleczniczych środków zabezpieczających w polskim prawie karnym. Część 1: Kontekst społeczno-historyczny - Ciepły, Filip (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
W pierwszej części artykułu autor opisuje społeczno-historyczne uwarunkowania, w tym tło ideowe, leżące u podstaw wprowadzenia instytucji nieleczniczych środków zabezpieczających do kodeksu karnego z 1932 r. Rozważania koncentrują się na historycznej racjonalizacji trzech środków zabezpieczających: domów pracy przymusowej, zakładów dla niepoprawnych oraz – nie wprowadzonej do polskiego systemu, ale funkcjonującej w innych krajach – sterylizacji przestępców.