Piecza zastępcza jako najdalej idący środek ograniczenia władzy rodzicielskiej - Chajnowska, Aneta (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Autorka artykułu omawia najbardziej radykalną konsekwencję ograniczenia władzy rodzicielskiej, jaką jest umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej. Pieczę zastępczą w sposób kompleksowy reguluje ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, która jest nowym aktem prawnym. Autorka analizuje dwie formy pieczy zastępczej: instytucjonalną i rodzinną. Przedstawia formy pomocy rodzinie przeżywającej trudności w wykonywaniu swoich funkcji. Wskazuje na nowe, dotychczas nieznane instytucje w zakresie pieczy, jak asystent rodziny czy rodzinne domy dziecka jako element rodzinnej pieczy zastępczej wprowadzone ustawą o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.