Karta z dziejów adwokatury polskiej cz. I - od Bolesława Chrobrego do rozbiorów Polski - Rydlichowska , Dominika (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Artykuł ten stanowi krótką rozprawę o rodowodzie adwokatury polskiej, począwszy od pierwszych wzmianek jej istnienia aż do I rozbioru Polski. Historia palestry sięga czasów Bolesława Chrobrego i kształtowana była na przestrzeni wieków zgodnie z potrzebami ówczesnych wymagań. Przed upadkiem Rzeczpospolitej Obojga Narodów zaobserwować można powolne kształtowanie się korporacji zawodowej, opartej na odpowiedzialności dyscyplinarnej oraz wymogi stawiane przyszłym adeptom zawodu, czyli coś na kształt obecnej aplikacji. Dalszy rozwój XVIII- wiecznej palestry polskiej został zahamowany przez rozbiory Polski, a kształtowanie się zawodu adwokata na kolejne 123 lata uzależnione zostało od państw zaborczych.