Zobowiązywanie się do niewykonywania autorskich praw osobistych, a ochrona znaków towarowych - Kozieł, Karol; Kawecki, Maciej (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Autorzy w swojej pracy podjęli rozważania, dotyczące dopuszczalności umownej regulacji zobowiązania się do niewykonywania autorskich praw osobistych przez twórcę, w stosunku do tak szczególnego utworu jakim jest znak towarowy. Powyższe zagadnienie jest o tyle szczególne, że wykonywanie autorskich praw osobistych nie powinno ingerować w formę samego znaku, chociażby z uwagi na jego funkcję informacyjną wobec konsumentów. Uwzględniając powyższe, autorzy w niniejszej artykule starają się odpowiedzieć na pytanie, czy możliwe jest informowanie o osobie twórcy znaku towarowego za pomocą środków przekazu nienaruszających znaku towarowego oznaczającego konkretny produkt - np. strona internetowa przedsiębiorcy lub portfolio twórcy.