Fundacje, stowarzyszenia, spółdzielnie jako alternatywa dla spółek prawa handlowego - Pakla, Robert (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie fundacji, stowarzyszeń, spółdzielni, jako alternatywnych dla spółek form przedsiębiorczości na współczesnym rynku w Polsce. Przedstawione w artykule formy prowadzenia działalności gospodarczej mimo pozornych ograniczeń dla przedsiębiorców mogą być narzędziami, które doskonale sprawdzają się na współczesnym rynku. Oczywiście ani stowarzyszenie, ani też fundacje nie mogą być uznane za substytut żadnej spółki czy to kapitałowej, czy też osobowej. Można jednak dostrzec miejsce ich na współczesnym, niezwykle wymagającym rynku gospodarczym.