Regulacja prawa holdingowego jako wyzwanie dla polskiego i unijnego ustawodawcy - Ledwoń, Paulina (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie obecnego stanu prawnego dotyczącego prawa koncernowego w Polsce, porównanie tego stanu z sytuacją prawną w wybranych krajach ze szczególnym uwzględnieniem doktryny francuskiej Rozenbluma oraz niemieckiego Koncernrechtu. Zaprezentowane zostały wnioski płynące z wieloletniego, międzynarodowego dyskursu prawniczego odnośnie problematyki spółek powiązanych. Ponadto zostało wykazane, że zarówno polski jak i europejski ustawodawca stoi przed ogromnym wyzwaniem opracowania regulacji grup kapitałowych odpowiedniej do rzeczywistego procesu działalności przedsiębiorczej.