Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach kryzysu - Piasny, Beata (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Procesy globalizacyjne wraz z kryzysem wprowadziły nowe uwarunkowania i wymagania wobec zarządzania, wymuszając konieczność ustawicznego dostosowywania się do coraz bardziej zmieniającego się i coraz bardziej złożonego otoczenia. Kryzys gospodarczy zawsze oznacza to samo: gwałtowne załamanie gospodarcze. Kryzys generuje poważne zagrożenia, ale równocześnie, wymuszając zmiany w otoczeniu i przekształcenia wewnątrz przedsiębiorstwa, stwarza nowe możliwości rozwojowe. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości zarządzania przedsiębiorstwem w okresie kryzysu, w szczególności wskazanie działań wspierających przedsiębiorstwo w trudnych czasach oraz umożliwiających wykorzystanie sytuacji kryzysowej jako elementu rozwoju i budowania konkurencyjności przedsiębiorstwa. Artykuł ma charakter przeglądowy i został oparty na analizie literatury przedmiotu oraz przemyśleniach własnych autorki.