Podstawy prawne działalności NASA jako agencji niezależnej - Maćkowska, Katarzyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
W niniejszym artykule przedstawiono podstawy prawne Narodowej Agencji Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA). Podług obowiązujących norm podmiot ów należy klasyfikować jako agencję niezależną z ograniczonymi uprawnieniami legislacyjnymi. Status, organizacja i funkcje NASA reguluje przede wszystkim Federalna Ustawa o Aeronautyce i Przestrzeni Kosmicznej. W innych, uwzględnionych w tejże publikacji aktach prawnych, znajdują się przepisy, które albo bezpośrednio dotyczą funkcjonowania NASA, albo konstytuują takie podmioty, których zadania mogą mieć charakter konkurencyjny w stosunku do kompetencji prezentowanej agencji. W związku z tym jeden z analizowanych wątków obejmuje inne ustawy komercjalizujące działania w przestrzeni kosmicznej. Niewątpliwie NASA jest agencją, której status będzie zmieniał się w przyszłości odpowiednio do postępu technologicznego umożliwiającego zwiększoną aktywność człowieka poza Ziemią.