Prawne aspekty zakładania szkół niepublicznych w polskim systemie oświaty - Czepczyńska, Emilia (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
W artykule przedstawiono prawne aspekty zakładania szkół niepublicznych w polskim systemie oświaty. Scharakteryzowane zostały podmioty uprawnione do tworzenia szkół niepublicznych, wskazane zostały warunki, jakie muszą spełnić osoby fizyczne i osoby prawne inne niż jednostki samorządu terytorialnego żeby móc starać się o założenie placówki oświatowej. Przede wszystkim zaś omówiono treść pierwszego statutu szkoły, który jest niezbędny do skutecznego jej utworzenia. Zaprezentowano także pod jakimi warunkami szkołę wpisuje się do ewidencji szkół niepublicznych, a także zasady udzielania szkole niepublicznej uprawnień szkół publicznych.