Polityczna i ustrojowa rola prokuratury w okresie po II wojnie światowej w ustawie z 20 lipca 1950 roku o Prokuraturze Rzeczypospolitej Polskiej - Kozioł, Konrad (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Na przestrzeni dziesięcioleci w różnym stopniu uzależnienie prokuratury od osób sprawujących władzę było zróżnicowane. W czasach PRL-u prokuratura pełniła wręcz rolę broni o charakterze politycznym. Ustawa z dnia 20 lipca 1950 r. o Prokuraturze Rzeczypospolitej Polskiej obowiązywała prawie 17 lat. Prokuratura w okresie po II wojnie światowej była szczególnie nasycona zmianami organizacyjnymi i funkcjonalnymi z powodu ówczesnego ustroju, jakim był PRL, gdzie upolityczniona prokuratura była użytecznym narzędziem wykorzystywanym do walki z wszelkimi formami i przejawami niezadowolenia obywateli z władzy państwowej.