Nigeria: Hungry Nation in a Land of Plenty - Kasuwa, Philip Fwaldin (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2024)
Głód jest palącym problemem o wymiarze globalnym. Częstość występowania niedożywienia, kluczowej miary głodu, jest globalnym wyzwaniem. Wiele czynników, takich jak: ubóstwo, niestabilność polityczna, dysproporcje gospodarcze, zmiany klimatyczne i konflikty, wpływa na ten stan rzeczy. Globalny charakter głodu wskazuje na pilną potrzebę i zbiorową odpowiedzialność za rozwiązanie tej kwestii, wymagając od nas wszystkich natychmiastowych działań. Nigeria, często uważana za kraj o ogromnym potencjale rolniczym i bogatych zasobach naturalnych i ludzkich, stoi w obliczu paradoksalnej walki z wszechobecnym głodem i brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Niniejszy artykuł analizuje wieloaspektowy kryzys głodu w Nigerii istniejący pomimo jej potencjału do bycia wiodącym producentem żywności w Afryce. Przedmiotem analizy jest dynamika społeczno-gospodarcza i polityczna, która przyczynia się do tej rozbieżności, w tym kwestie takie jak nierówności w podziale gruntów i wpływ uzależnienia od ropy naftowej. Ponadto w artykule została omówiona rola polityki rządowej i deficytów infrastrukturalnych. Celem niniejszej pracy jest: 1) analiza koncepcji bogactwa narodowego i jego implikacji dla rozwoju gospodarczego, 2) zbadanie czynników przyczyniających się do głodu i braku bezpieczeństwa żywnościowego w Nigerii, pomimo jej obfitych zasobów, 3) dostarczenie spostrzeżeń i zaleceń dotyczących rozwiązania nierówności majątkowych w kraju i wyzwań związanych z głodem oraz 4) przyczynienie się do zrozumienia złożonego związku między bogactwem, ubóstwem i rozwojem narodów.