Implementation of Legal Compliance Function in Different Types of Enterprises and Its Implications for Job Positions and Skillset Requirements - Wittlin, Jan (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2025)
Role związane z realizacją funkcji compliance – zapewnienia zgodności z prawem – należą do najszybciej rozwijających się w ramach zawodów prawniczych. Podlegają one obecnie głębokiej transformacji, w miarę jak funkcja zapewnienia zgodności jest dostosowywana do wymagań szybko zmieniającego się otoczenia regulacyjnego i biznesowego. Celem niniejszego badania jest identyfikacja aktualnego podejścia do realizacji funkcji compliance poprzez analizę wybranych ofert pracy oraz stanowisk w różnych typach organizacji na polskim rynku w latach 2023−2024. Duża różnorodność podmiotów objętych analizą pozwala na porównanie funkcji zapewnienia zgodności w różnych typach organizacji, z uwzględnieniem czynników takich jak działalność w branży finansowej lub niefinansowej, działalność krajowa lub międzynarodowa i/lub wyodrębnienie centrum usług wspólnych. Ponadto wnioski z niniejszego badania mogą posłużyć zarówno instytucjom edukacyjnym, jak i kandydatom do pracy w dostosowaniu umiejętności i kompetencji do obecnych i przyszłych wymagań rynku.