Sprzeciwy w polskim i niemieckim procesie karnym - Gil, Damian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Instytucja sprzeciwu występuje w różnych systemach prawa. W polskim procesie karnym znany jest sprzeciw od wyroku nakazowego i od decyzji referendarzy sądowych. W prawie niemieckim, oprócz sprzeciwu od nakazu karnego, środek ten występuje w prawie podatkowym, administracyjnym oraz w sprawach o wykroczenia. Problematyka sprzeciwu w polskim procesie karnym nie jest zagadnieniem często przywoływanym w literaturze procesowej. W niemieckim StPO również nie odnotowano zainteresowania badawczego w tym obszarze. Artykuł ukazuje problematykę sprzeciwu w obu kodyfikacjach. Dzięki rozważaniom porównawczym, czytelnik zrozumie sens zaskarżenia sprzeciwem i istotę tego środka w dwóch zbliżonych procesach karnych.