Realizacja prawa do bezpłatnej pomocy prawnej na przykładzie rozwiązań przyjętych w niektórych państwach europejskich - Nikołajew, Jerzy (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2025)
Instytucja bezpłatnej pomocy prawnej to rozwiązanie ustawowe przyjęte w większości państw współczesnej Europy. Gwarancje ustawowe, a w przypadku Belgii także konstytucyjne, zapewniają osobom pozostającym w trudnej dla siebie sytuacji, także materialnej, uzyskanie pomocy ze strony państwa finansującego koszty profesjonalnej pomocy prawnej. Analiza rozwiązań prawnych i praktyki stosowania przepisów dotyczących bezpłatnej pomocy prawnej w Niemczech, Francji, Belgii, Holandii, Szwecji i Chorwacji przekonuje o konieczności dalszego stosowania i usprawniania funkcjonowania tej instytucji w każdym demokratycznym państwie prawnym. Mimo różnic występujących w poszczególnych porządkach prawnych warto zwrócić uwagę na potrzebę rozpropagowania idei bezpłatnej pomocy prawnej, pomocy obywatelskiej i edukacji prawnej, także w państwach, w których takie rozwiązania nie zostały jeszcze przyjęte. Celem artykułu jest wskazanie podobieństw oraz różnic dotyczących przyjętych rozwiązań w zakresie bezpłatnej pomocy prawnej na przykładzie wybranych państw europejskich.