Umowa leasingu konsumenckiego - Robiński, Radosław Waldemar (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2020)
Artykuł przedstawia rozwój leasingu oraz leasingu konsumenckiego. W tekście omówiono jurydyczny status umowy leasingu konsumenckiego. Wskazano także podstawy prawne stosowania leasingu konsumenckiego w systemie prawa Rzeczpospolitej Polskiej. Zaprezentowano ponadto jurydyczne problemy najczęściej występujące przy korzystaniu z leasingu konsumenckiego oraz ich rozwiązania. Leasing konsumencki może stanowić sposób na zaspokojenie potrzeb członków gospodarstw domowych. Leasing prywatny może zostać wykorzystany do finansowania korzystania z dóbr uznawanych za luksusowe.