Proces tworzenia Centralnego Rejestru Faktur w Polsce - Szymanek, Paweł (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
W artykule przedstawiono historię wprowadzania Centralnego Rejestru Faktur w Polsce. W treści przeanalizowano nieobowiązujące pliki JPK oraz funkcjonujące pliki JPK_VAT. Omówiono wprowadzenie Centralnego Repozytorium Kas. Uwzględniono również planowane wprowadzenie systemu KSeF. Wbrew licznym publikacjom prasowym postawiono tezę, że z dniem 1 października 2020 r. nie stworzono w Polsce Centralnego Rejestru Faktur, ponieważ stosowany od tego dnia system JPK_VAT wyłącznie zastąpił pliki JPK oraz deklaracje VAT-7, nie wprowadzając nowego obowiązku przekazywania wszystkich danych zawartych w fakturach. Końcowo przedstawiono plany Ministerstwa Finansów związane z ostatecznym wdrożeniem Centralnego Rejestru Faktur w Polsce.