Funkcjonowanie Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym na podstawie badań ankietowych i danych statystycznych - Wolska-Bagińska, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
Celem artykułu była ocena danych statystycznych uzyskanych od Biura Informacyjnego Krajowego Rejestru Karnego na temat funkcjonowania Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród prokuratorów Prokuratur Rejonowych znajdujących się na obszarze właściwości Prokuratury Okręgowej w Bydgoszczy, Gdańsku, Słupsku i Toruniu. Wyniki badania stanowią pierwszą próbę zobrazowania danych statystycznych dotyczących Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym oraz poglądów przedstawicieli polskich organów ścigania w przedmiocie stosowania nowego środka ochrony społeczeństwa przed sprawcami przestępstw na tle seksualnym.