Efekty działalności innowacyjnej w Polsce i w województwie lubelskim w latach 2016–2018 - Podstawka, Beata Katarzyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
Innowacyjność przedsiębiorstwa jest kluczowa dla jego przetrwania i konstruktywnego rozwoju. Dlatego też istotny jest jej pomiar oraz pomiar efektów tej aktywności i zastosowanie w tym celu odpowiednich metod. Celem artykułu jest prezentacja najważniejszych problemów związanych z tym pomiarem, jak również próba przedstawienia i oceny efektów działalności innowacyjnej przedsiębiorstw z Polski oraz z województwa lubelskiego w latach 2016–2018 na podstawie wskaźników, takich jak: udział przedsiębiorstw innowacyjnych w zakresie innowacji produktowych i procesów biznesowych w ogólnej liczbie przedsiębiorstw oraz udział przychodów netto ze sprzedaży produktów innowacyjnych, innowacyjnych tylko dla rynku i tylko dla przedsiębiorstwa w przychodach netto ze sprzedaży, określający stopień odnowienia produkcji.