Demagogy of the media: information and/or manipulation within social media - Hadžialić, Sabahudin (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
Demagogia mediów w wirtualnej rzeczywistości odbioru sieci społecznościowych w sieci WWW to informacja i/lub manipulacja w celu realizacji indywidualnych i/ lub grupowych interesów. Sieci społecznościowe, których używamy do przekazywania informacji i komunikacji w sieci, stanowią zarówno komunikat, jak i medium. Używamy ich jako klasycznego medium do przekazywania, sublimacji, oraz tworzenia informacji z istniejących informacji zwrotnych, o identycznych, podobnych lub sprzecznych intencjach. Sposób prezentowania nas samych w tych mediach to rodzaj przesłania o zamysłach osób nam przeciwnych, ale także tych, którzy „nas śledzą, czytają i komunikują się z nami”. Kiedy portale społecznościowe są wykorzystywane do dziennikarstwa internetowego, pozwala to dotrzeć do większej liczby osób, w odróżnieniu od „klasycznego” dziennikarstwa, a jednocześnie daje to możliwość komentowania w momencie zamieszczenia na portalu społecznościowym, pełni to również rolę reklamy dla naszego własnego przekazu i naszych mediów. Czy żyjemy w wirtualnym świecie prawdziwej komunikacji społecznej, której celem jest zapewnienie nam kompleksowej informacji o naszym własnym istnieniu, czy też w rzeczywistym świecie wirtualnej komunikacji społecznej, która definiuje nas jako część binarnego kodu naszego własnego myślenia?